De echte genezer huist van binnen

Gezond en vitaal zijn wil iedereen. Er zijn algemene richtlijnen over hoe je gezond en vitaal kunt zijn en blijven. Vaak is dat voldoende. Soms echter niet. En dan moet je zoeken naar richtlijnen die bij jou passen. In de praktijk voor natuurgeneeskunde en massage kijk ik met je mee en zoek ik samen naar de wijze die bij jou hoort.

De insteek is praktisch, maar wel grondig en bekeken vanuit je totale zijn. Je kunt met tal van klachten bij mij terecht. Doel is dat je zo klachtenvrij mogelijk bent en zelf instrumenten in handen hebt om zo gezond en vitaal mogelijk in het leven te staan.

Ik ben aangesloten bij de NWP. Deze beroepsvereniging voor natuurgeneeskundigen staat garant voor goede kwaliteit. Diverse ziektekostenverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de consultprijs. Details over actuele vergoedingen vind je op www.nwp-natuurgeneeskunde.nl

Blog

Goed functionerende darm van levensbelang

februari 26th, 2015

Steeds weer wijst onderzoek uit hoe belangrijk een goed functionerende darm is. Waar de natuurgeneeskunde altijd al vanuit ging wordt nu door de wetenschap bevestigd en dat is goed nieuws.

Hoe werkt dat nu met die darm? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen. Het maag-darmkanaal verkleint het voedsel dat we tot ons nemen in zeer kleine deeltjes, zo klein dat het door de darmwand kan worden opgenomen in het bloed. De darmwand laat niet zomaar van alles door. Een dikke slijmvlieslaag en vele bacteriën (de darmflora) maken een onderscheid tussen lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen. De lichaamseigen stoffen worden doorgelaten naar het bloed, de lichaamsvreemde stoffen blijven in de darm en worden uitgescheiden. Een intacte darmwand laat alleen goed verteerde kleine deeltjes door die in de lever en later in de rest van het lichaam gebruikt kunnen worden. Problemen ontstaan als de slijmvlieslaag, de darmflora en/of de darmwand slechter van kwaliteit worden. De oorzaak van dit slechter worden ligt voor een groot deel in onvolwaardige voeding en ongezonde leefstijl. Antibiotica gebruik is een andere boosdoener van vooral een mindere darmflora.

Hoe weet je of je darm goed functioneert? Iedere dag minimaal een keer een sigaar als ontlasting produceren die zinkt in water en waarbij je nauwelijks wc papier nodig hebt. Als je stoelgang anders is, is het zaak aandacht te besteden aan je voeding en leefstijl.

Wat als je een niet goed functionerende darm onbehandeld laat? De darm wordt meer doorlaatbaar als slijmlaag, darmflora en/of darmwand niet optimaal zijn. Dit betekent dat de lever en het immuunsysteem dan hard aan de slag moeten om de stoffen die lichaamsvreemd zijn of te groot in omvang zijn onschadelijk moeten maken. Het immuunsysteem kost veel energie en als dat door dit proces aan de slag moet raak je dus vermoeid. Bovendien zijn er continu ontstekingsprocessen in je lichaam aanwezig die op den duur een ontstekingsziekte (bijvoorbeeld rheuma, colitus ulcerosa, Crohn) kan veroorzaken.

Wat begon als misschien een wat onrustig verloop in de stoelgang, kan zo ontaarden in zeer ingrijpende ziekten. Negeer stoelgangklachten dus niet, maar grijp op tijd in. Voor vragen en advies kun je bij mij terecht.